Català


 "UN MÓN DE MÚSIQUES”

"Temps de viatge”

Un món de músiques neix quan, després de trobar-se na Júlia Alcaraz i en Jordi Garcia, decideixen compartir també la seva il·lusió i amor cap a la música.
Tots dos decideixen cercar un repertori i adaptar-lo al format de violí-piano amb l’objectiu de disfrutar de la seva passió i d’arribar al més fons de les persones i les seves emocions.
La primera recerca els ha portat a sumergir-se en la riquesa de la música tradicional i popular de les diferents cultures que componen el nostre món.
Actualment el seu repertori consta de peces representatives de Catalunya, País Basc, dels Balcans, Israel, Polònia…, tot proposant un programa interessant, ric i divers a l’abast de tots els públics.
En el transcurs dels concerts fan menció de l’origen, així com dels trets peculiars i característics de cada estil per tal d’apropar el seu públic a l’essència d’aquestes melodies, que s’han recuperat amb el propòsit de crear un programa atractiu, planer i divulgatiu de la riquesa cultural i musical dels diferents pobles.
L'espectacle, d'una hora de duració aproximadament, és presentat com un viatge imaginari al voltant del món, endinsant el públic en un ambient ple de contrastos i vivències, representats per les diferents melodies que aniran escoltant al llarg de la vetllada.
Els músics utilitzant, a més de la música petites explicacions, fan de guia al públic per aquest viatge, ple de sorpreses i emocions.
El repertori està format per músiques de diferents cultures, cosa que obliga els intèrprets a aprofundir en els recursos dels seus instruments per tal de mantenir l'autenticitat de les peces.

D’aquest primer treball es va enregistrar el CD “Temps de viatge”, que en la seva presentació a Palma ha estat avalat per la crítica.

 "UN MÓN DE MÚSIQUES"

"El Món Jueu”


Després del seu primer treball, “Temps de viatge”, Un Món de Músiques es submergeix en la riquesa cultural del món jueu. Aquest espectacle va ser un encàrrec de l'Ajuntament de Palma per tal d'obrir la 14.Setmana Europea de la Cultura Jueva el 28 de setembre de 2013 al Teatre Xesc Forteza.
La cultura jueva va tenir una influència molt gran i determinant en la nostra, es pot copsar fàcilment aquest fet en peces com La Dama de Mallorca. Per altra banda, en la seva diàspora, els jueus es van enriquir i van seguir influint en la cultura dels pobles per on passaven: Grècia, Turquia, Itàlia, Rumania, Ucraïna...aquest fet fa que la música jueva, d'origen askenazita o sefardita, tingui un valor humà inqüestionable al marge dels gustos particulars de cadascú.
En aquest “Un Món de Músiques i el món jueu”, hem preparat una petita mostra d'aquesta riquesa. Podreu escoltar peces tradicionals, de la litúrgia i tradició comuna a totes les famílies jueves, peces sefardites de Sefarad, Turquia i Grècia, melodies askenazites de l'Europa central i, peces klezmer, potser un dels estils jueus amb més projecció, abastant d'aquesta manera una visió general i completa de la realitat jueva.
Un Món de Músiques ha adaptat totes aquestes melodies al format violí-piano, amb la voluntat de crear un programa interessant, ric, divers i atractiu a l’abast de tots els públics.
En el transcurs dels concerts, d'una hora de durada aproximadament, fem menció de l’origen, així com dels trets peculiars i característics de cada estil per tal d’apropar el públic a l’essència d’aquestes melodies.
El repertori està format per melodies jueves de diferents estils i procedències, cosa que obliga els intèrprets a aprofundir en els recursos tècnics dels seus instruments per tal de mantenir l'autenticitat de les peces.



Júlia Alcaraz Vilamasana, petita història

Des de ben petita sempre havia vist un piano a casa, ja que la meva mare és professora de música, així que, com la cosa més natural, em va ensenyar les primeres notes. En veure que se'm donava prou bé va decidir dur-me al Conservatori de Palma, on vaig tenir com a professors a: D. Miguel Segura, Conchita Vilella i Pilar Irazazábal.

En acabar la carrera, l'Illa se'm va fer petita i vaig decidir començar a voltar per conèixer altres professors i diferents maneres de tocar el piano. A València vaig tocar pel mestre Roberto Bravo, professor del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i, em va agradar tant que, gràcies a una beca artística del Govern de les Illes Balears, me'n vaig anar a viure en aquesta ciutat per a estudiar amb ell.

A Barcelona vaig fer molts concerts, molts amics i vaig treballar amb molts mestres com: Cecilio Tieles, Evelio Tieles (Música de Cambra).
Durant aquests anys també, vaig formar un duet de piano a quatre mans amb la meva cosina, la pianista Cinta Medina (Conservatori de València). Totes dues ens vàrem passejar per: Madrid, La Rioja i Mallorca.

M'agradava tant, però, conèixer altres cultures i persones, que vaig seguir viatjant fins que vaig arribar a Suïssa, a la Fundació Hindemith, on vaig treballar amb mestres molt reconeguts com: Josep M. Colom, Edith Fischer i Michael Davidson.

Aquest darrer mestre, era el cap de departament de piano del Conservatori de Rotterdam, al País de les Tulipes i, li va agradar tant la meva manera de tocar, que em va proposar que anés a estudiar amb ell. I cap allà que m'hi vaig anar, amb l'ajut d'una beca de l'AIE (Asociación de Intérpretes i Ejecutantes).

Posteriorment amb el diploma holandès a la mà, vaig pensar que ja era hora de retornar a Mallorca per compartir amb la gent de l'Illa tot el que havia après.
Així que ara em podeu trobar al Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca on vaig guanyar, ja fa uns quants anys, una plaça de professora de piano.


El 2009 vaig conèixer el Jordi en un sopar, ens vàrem casar i el 2010 vàrem iniciar el projecte Un Món de Músiques, seleccionat i adaptant al format de violí-piano peces tradicionals de diferents cultures, espectacle que ha estat rebut amb entusiasme pel públic.


Jordi Garcia i Salas, petita història

Vaig néixer a Barcelona un 29 d'octubre de ja fa uns quants anys, de petit cantava i tocava la guitarra amb els meus germans, fins el dia que vaig descobrir el violí i me'n vaig enamorar.
Els meus pares em van matricular al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona on vaig cursar tota la carrera. Estudiava molt i vaig tenir la sort de tenir bons mestres com: Xavier Turull i Eva Graubin.

Als estius m'agradava molt voltar i aprendre noves formes de tocar el violí i, per això vaig fer cursos i classes magistrals amb: Corrado Romano (catedràtic de virtuositat de Ginebra), Vartan Manoogian (EUA), Rugiero Ricci (Mozarteum de Salsburg, Àustria) i Sergio Prieto (Acadèmia Menuhin de Gstaad, Suïssa) professor del qual també vaig ser assistent.

El meu treball i passió pel violí, em van dur a fer molts concerts per Espanya, Itàlia, Suïssa, França i Hongria, coneixent altres cultures i fent noves amistats.
En un d'aquests concerts em va escoltar el compositor i violoncel·lista germà Odiló Planàs de l'Abadia de Montserrat. Li va agradar tant el so del meu violí que em va compondre una peça inspirada en la cançó popular catalana “La Dama d'Aragó”.

Finalment vaig acabar la meva formació a París, amb qui considero el meu gran mestre: Gerard Poulet (professor honorari del Conservatori Nacional Superior de Paris i professor de violí del Conservatori de Tokyo).

Mentre feia concerts, cada cop m'atreia més ensenyar la màgia del violí als nens, per això vaig cursar un Màster en Pedagogia Instrumental a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), redactant una tesi final sobre “La intel·ligència Emocional i l'aprenentatge dels instruments de corda fregada”, treball que va ser publicat a la revista digital PRODIEMUS.
He estat professor de violí de diferents centres com: Conservatori Professional de Manresa, Conservatori Professional de Girona, Escola Municipal de Música de Banyoles, on vaig fundar les Joventuts Musicals de la ciutat i, de l' Escola Municipal de Música de Torredembarra.

Fins que una nit, en un sopar a Mallorca, vaig conèixer la Júlia, ens vàrem casar i me'n vaig anar a viure a l'Illa. Poc després naixia Un Món de Músiques.

1 comentari:

  1. Va ser una sort que us coneguéssiu !Mai havia assistit a un concert tant proper i de tanta qualitat.Sou fantàstics!.

    ResponElimina